Kaikki tupakoijat eivät juo, mutta useimmat alkoholiongelmaiset myös polttavat. Itse asiassa tupakan ja alkoholiongelman suhde on jopa tätä dynaamisempi. Kolme vuotta sitten sarjassa Alcoholism: Clinical and Experimental Research julkaistiin mielenkiintoinen tutkimus, jonka mukaan tupakointi myös haittaa alkoholiongelmasta vapautumista.

Tutkimuksessa seurattiin yli 9 000 amerikkalaista alkoholiongelmaista aikuista, jotka olivat mukana NESARC -selvityksessä (National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions) ja joilla oli alkoholin väärinkäytön tai alkoholiriippuvuuden todettu historia.

Sekä niillä, jotka tupakoivat päivittäin että satunnaisemmilla tupruttelijoilla oli kolmen vuoden seurantajaksolla noin kaksi kertaa suurempi todennäköisyys repsahtaa uudestaan alkoholiin kuin niillä, jotka eivät tupakoineet. Tulos piti, vaikka aineistossa vakioitiin sellaiset tekijät kuin mieliala, ahdistus, laittomien huumeiden käyttö ja nikotiiniriippuvuus.

Tutkimusasetelma ei tee mahdolliseksi selvittää tämän kytkennän syytä, mutta siitä voi toki esittää valistuneita arvauksia. Osittain kyse voi olla tupakan ja alkoholin vaikutuksen neurokemiallisista yhteyksistä, kuten tutkijat arvelivat, mutta ehkä vielä todennäköisemmin kuvittelen yhteyden löytyvän käyttäytymisen puolelta. Siihen viittaa muun muassa se, että tulos päti silloinkin, kun analyysissa oli vakioitu myös nikotiiniriippuvuus, joka on neurofysiologinen ilmiö.

Ihmisen käyttäytymisestä suuri osa muodostuu vakiintuneista ja automatisoituneista toiminnoista, jotka esiintyvät tietyissä tilanteissa aina samanlaisina. Monilla meistä tupakka liittyy vahvasti kapakkakäyttäytymiseen, joten on hyvinkin mahdollista, että sätkän sytyttäminen ja esimerkiksi alkoholiannoksen tilaaminen tai hörppääminen ravintolan tiskillä tai pöydässä ovat monella meistä osa jotain samaa käyttäytymisalgoritmia.

Esimerkiksi minä aikanaan vedin sikaria, mutta vain juodessani. Muulloin ei edes tehnyt mieli. Ja sellainen suhde on aina kaksisuuntainen. Toisen suorittaminen helposti kutsuu esiin toisenkin ilman että ajatus tai harkinta missään vaiheessa pääsee väliin muistuttamaan, että ”hei, minähän olen lopettanut”. Näin kynnys repsahtamiseen kasvaa.

Tulos on sikäli mielenkiintoinen, että alkoholin vieroitushoidoissa on harvemmin mukana tupakka. Ajatellaan, että jo viinasta irrottautuminen on tarpeeksi vaikeaa puhumattakaan että pitäisi samalla kertaa luopua tupakasta.

Totuus voi kuitenkin olla toinen. Saattaa olla, että viinasta luopumista kannattaisi tukea tupakasta irrottautumisella. Kumpaankin joka tapauksessa liittyy monien sitkeiden käyttäytymismallien purkaminen ja uudelleenohjelmointi. Jos viina lähtee ja tupakka jää, se on ikään kuin pieni viinahana jäisi mieleen odottamaan, että se avataan.

DOI: 10.1111/acer.12840

Kirjoittaja: Erkki Kauhanen

dream navigator , Helsinki, Finland

One Comment

  1. Eeva-Liisa Kauhanen 7 marraskuun, 2018 6:56 pm

    Yksi lääkärituttavani sanoo tupakasta (nikotiinista) vierottautumisen olevan vaikeampaa kuin alkoholista vierottautumisen. Mitä sanot tästä?

    Tykkää

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s