European Society of Cardiology (ESC) julkaisi juuri tiedotteen puolalaisesta tutkimuksesta, joka vahvistaa epäilyjä, että pitkällinen karppausdieetti on terveydelle haitallinen, suorastaan vaarallinen.

Tutkimuksessa oli mukana yli 24 000 amerikkalaista, joiden kuolleisuutta seurattiin vuosien 1999 ja 2010 välisenä aikana, kutakin keskimäärin 6,4 vuoden ajan. Niillä, jotka kuluttivat päivisin kaikkein vähiten hiilihydraatteja, oli 32 % suurempi tilastollinen riski kuolla seuranta-aikana kuin tutkimukseen osallistujilla keskimäärin. Erityisesti a) kuolleisuus sydän-verisuonitauteihin, b) aivoverisuonitauteihin tai c) syöpiin oli 51 %, 50 % ja 35 % suurempi.

Tuloksia tukee myös meta-analyysi (= useiden tutkimusten aineistojen yhdistäminen), jossa oli mukana melkein 450 000 ihmistä ja keskimääräinen seuranta-aika 15,6 vuotta. Tässä aineistossa a) yleinen kuolleisuus kaikista syistä, b) sydän-verisuonitautikuolleisuus ja c) syöpäkuolleisuus oli karppaajilla 15 %, 13 % ja 8 % suurempi kuin paljon hiilihydraatteja kuluttavilla.

Lodzin lääketieteellisen yliopiston professori Maciej Banachin tutkimuksesta raportoitiin ESC:n kongressissa Wienissä 28.8.2018.

Tutkimus oli tilastollinen, joten se ei todista syy-yhteyttä, mutta tulokset ovat aika karuja. Kukin tehköön niistä omat johtopäätöksensä. Minun näkemykseni on, että vaikka karppaaminen toimiikin painon pudottamisessa niin kuin moni muukin dieetti, pitkäaikaiseksi ravitsemusvisioksi siitä ei ole.

Ihminen on evoluution kuluessa kehittynyt kaikkiruokaiseksi, joten turvallisinta on pysyä siinä. Siihen meidän elimistömme tavattoman monimutkainen kemia on sopeutunut. Kaikkiin erityisdieetteihin, jotka poikkeavat siitä, saattaa liittyä vastaavanlaisia riskejä, joita ei välttämättä huomata, ennen kuin tutkijat saavat kasaan riittävän pitkäaikaisia aineistoja.

Se vie aikansa, ja monen osalta vahinko on silloin jo saattanut tapahtua. Eli niin kuin vanha äitini sanoisi, sitten on turha rypistellä, kun on jo housuissa.

Arkijärkeä, hyvät ystävät, arkijärkeä myös laihduttamiseen tai bodyn rakentamiseen. Upeasta bodysta on vähän iloa, kun se on six feet under.

Kirjoittaja: Erkki Kauhanen

dream navigator , Helsinki, Finland

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s