Kansainvälisistä tutkimuksista tiedämme, että vain 4-7 prosenttia laihduttaneista onnistuu säilyttämään 10 prosentin painonlaskun edes 4-5 vuoden ajan puhumattakaan pysyvästä pudottamisesta. Äskettäin julkaistiin Kööpenhaminan yliopiston pieni mutta erinomainen tutkimus (https://doi.org/10.1159/000481138), jonka aineistossa vain ne kansalaiset, jotka tekivät laihduttamistaan varten itselleen selkeät säännöt, onnistuivat säilyttämään uuden painonsa vuoden ajan.

Säännöt olivat hyödyksi, mutta ongelmaksi muodostui niistä kiinni pitäminen. Se on  helppoa niille, joilla on muutenkin taipumusta sääntöpohjaiseen elämänhallintaan, mutta kaikki meistä eivät ole sellaisia – luojan kiitos. Siksi tanskalaistutkimuksessakin osa niistä, jotka kyllä tekivät itselleen säännöt, ei pystynyt pitämään kiinni niistä. Jossain vaiheessa vanhat tottumukset palasivat ja syrjäyttivät sännöt.

Tavalliselle meikäläiselle painonhallinnan menestyksen varmin tie onkin pyrkiä tekemään sääntöjen sijaan itselleen painonhallintaa tukevia uusia tottumuksia niin, että vanhat tottumukset eivät enää jää kummittelemaan. Tämä on kehittämäni Kepeästi pudottaen -ohjelman filosofia. Ohjelmassa tuemme vanhojen tottumusten purkamista ja niiden korvaamista uusilla hypnoterapeuttisin keinoin. Jos vanhojen tottumusten taustalta löytyy tiedostamattomia psykologisia tarpeita, käsittelemme ne.

Perusyhtälö on pettävän yksinkertainen: Jos saat ravinnosta enemmän energiaa kuin kulutat, keräät rasvaa. Jos kulutat energiaa enemmän kuin syöt, pudotat painoasi. Kun energian sisäänotto ja kulutus ovat keskimäärin tasapainossa, painosi pysyy vakaana. Haasteena on ihannepainoa tukevan tasapainotilan löytäminen ja siinä pysyminen. Tämä on toki kokonaiselämänhallinnan kysymys, mutta avainasemassa siinä ovat syömis- ja liikuntatottumukset.

Jos käytät pudottamiseen rauhassa vaikkapa vuoden, jonka ajan et niinkään keskity laihduttamiseen vaan sitä tukevien uusien tottumusten luomiseen, saavutat uuden ihannepainosi varmemmin kuin nopeassa pudotuksessa – ja ennen kaikkea olet paljon todennäköisemmin vielä viiden vuoden kuluttuakin uudessa ihannepainossasi.

Nopea pudotus on monille liian rankka. Se vaatii askeesia. Sen suurin ongelma ehkä kuitenkin on se, että sen jälkeen on vaikea löytää ja vakiinnuttaa uusi tasapainotila, joka pitää painosi uusissa lukemissa. Rauhallisessa pudotuksessa et koskaan poikkea kauas tasapainotilasta, ja kun olet saavuttanut tavoitteesi, tarvitaan vain pieni korjaus tasapainotilaan palaamiseksi. Vuodessa olet hyvin kerennyt rakentaa ne uudet tavat ja mieltymykset, jotka tukevat uutta tasapainotilaa ja siinä olevaa hoikempaa Sinää.

Jos olet ollut ylipainoinen pitkään, ja nyt olet päättänyt muuttaa asian, ymmärrän jos haluaisit korjata tilanteen nopeasti. Mutta uuden ihannepainon hakemisessa perille pääsee nopeimmin, jos on sopivan hidas. Kaikkein nopeimpia nähdään maalialueella harvoin tai ei koskaan.  Uusien tottumusten luominen vie aikansa, mutta se on hyvin käytettyä aikaa. Et ole lihonut nopeasti, joten uuden ja terveen ihannepainon hakeminenkin kannattaa nähdä koko elämänkaaren perspektiivissä. Monenlaista me kaikki puuhailemme, mutta harva projekti on elämän perspektiivissä yhtä kannattava.

Kirjoittaja: Erkki Kauhanen

dream navigator , Helsinki, Finland

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s