Sarjassa Stigma and Heath julkaistiin tammikuussa mielenkiintoinen tutkimus, jossa analysoitiin kivun tuntemuksia joukolla naisia, jotka olivat juuri aloittamassa jonkun laihdutusohjelman. Tulosten mukaan ne, jotka ilmoittivat kokevansa, että heitä syrjitään tai väheksytään painonsa vuoksi, kokivat erilaisia kipuja vielä enemmän kuin muut ylipainoiset.

Tiedetään toki vanhastaan, että ylipainoisilla on monenlaisia painoon liittyviä kipuja. Osa niistä johtuu suoraan ylipainon keholle tuomasta fysiologisesta tai mekaanisesta rasituksesta. Näitä ovat esimerkiksi nivelkivut, sillä ylipaino tietenkin lisää nivelkuluman riskiä, joka muutenkin kansalaisen ikääntyessä on aika iso.

Ylipainoon myös usein liittyy kehon yleinen tulehdustila (inflammaatio), joka voi aiheuttaa paljon erilaisia epämääräisiä kipuja melkein missä tahansa osassa kehoa. Esimerkiksi minulla oli monta vuotta erilaisia särkyjä käsissä ja jaloissa, mutta kun pudotin painoa 12 kiloa, ne kaikki nopeasti vähenivät ja sitten katosivat kokonaan.

Vielä lisäksi tulevat erilaiset maha- ja suolistovaivat. Niitä on miltei jokaisella kansalaisella joskus, mutta ylipainoisilla paljon muita enemmän, usein päivittäin.

Jo aiemmin on tieteellistä näyttöä siitä, että sosiaalisesti syrjityksi tuleminen lisää kipujen kokemusta, eli sosiaalinen syrjintä voi vammauttaa fyysisesti. Nämä tulokset kertovat, että myös ylipainoiset, jotka kokevat kohtaansa syrjintää ja väheksyntää, oireilevat sitä fyysisesti.

Fysiologisesti kyse lienee siitä, että sosiaalinen syrjintä on voimakas stressitekijä, ja stressin ja fyysisen kivun tuntemusten taustalla olevat neurofysiologiset mekanismit leikkaavat tavalla, jota ei vielä täysin tunneta. Todennäköisesti ne käyttävät osittain samoja neurovälittäjäaineita.

Se tekee stressistä kavalan vihollisen: vaikka et aina itse edes tiedosta sitä, se saattaa jo nakertaa terveytesi pilareita.

Ylipäänsä psyykkisen stressin ja fyysisen terveyden välisestä yhteydestä on julkaistu valtavasti tutkimuksia viime vuosina. Niiden yhteinen viesti on, että stressi on paljon pahempi terveysriski kuin on tähän asti uskottu. Kansaterveyden tasolla se saattaa olla yksi pahimmista, ellei pahin.

Se ei välttämättä aiheuta jotain tiettyä sairautta, mutta saattaa olla yksi tekijä miltei kaikkien kansanterveyden kannalta merkittävien sairauksien takana – ja siis valtava kustannustekijä yhteiskunnalle yksilöiden kärsimyksestä puhumattakaan.

Kulttuuri muuttuu vain hitaasti, ja nyt näyttää siltä, että me emme edes ole matkalla kohti pienemmän stressin yhteiskuntaa. Monella parametrilla mitaten yhteiskunnallinen eriarvoisuus näyttää kääntyneen kasvuun. Siksi myös sosiaaliseen eriarvoisuuteen liittyvän stressin voi ennustaa kasvavan – pidemmän päälle valtavin sosiaali- ja terveyskustannuksin koko yhteiskunnalle.

Tutkimukseen osallistui 61 naista.

Tutkimus: Olson et al. doi:10.1037/sah0000137

Kirjoittaja: Erkki Kauhanen

dream navigator , Helsinki, Finland

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s