Ravitsemisterapeutti Ulla Kärkkäisen keväällä julkaistu väitöskirja Successful weight maintainers among young adults—A ten-year prospective population study on mielenkiintoista luettavaa. Se kertoo siitä, miten iso kysymys painonhallinta on, ja miten epätoivoista laihduttaminen voi olla.

Tutkimukseen osallistui 2452 suomalaista naista ja 2227 miestä, jotka ovat syntyneet 1975-1979. Vastaajien keski-ikä tutkimuksen alussa oli 24 vuotta ja lopussa 34 vuotta. Suurin osa lihoi kymmenessä vuodessa. Vain 7,5 % naisista ja 3,8 % miehistä laihtui. Ikävuosien 24 – 34 välillä naiset lihoivat vuodessa keskimäärin 0,9 kg ja miehet 1,0 kg.

Eli käytännössä kymmenessä vuodessa lisäkiloja kertyi noin kymmenen. Se on siis kansallinen normaali, jos normaalilla tarkoitetaan sitä, miten useimmille meistä käy.

Kun kuitenkin nykyisin miltei universaali ihanne on hoikka ja trimmi keho, kansalaisille jossain keski-iän korvilla herää halu palata nuoruutensa sutjakkaan kehoon. Sepä ei useimmille noin vain onnistukaan. Useimmat joutuvat toistuvan laihduttamisen ja yhä uudestaan lihomisen kierteeseen, jossa paino nousee ja laskee niin kuin elämänmittainen jojo. Ja lopputulema on se, että paino senkun hiljalleen kohoilee ja epäonnistuneista painonhallinnan yrityksistä seuraa stressiä ja riittämättömyyden tunnetta.

Tiedämme aikaisempien tutkimusten perusteella, että suomalaisista aikuisista noin puolet laihduttaa jatkuvasti. Eli melkein miljoona suomalaista laihduttaa joka vuosi. Huonoin tuloksin.

Kärkkäisen tulosten mukaan harvoja pitkällä aikavälillä painonhallinnassa onnistuneita nuoria naisia ja miehiä yhdisti se, että he eivät laihduttaneet ja että he söivät säännöllisesti. Hmm, mielenkiintoinen tulkinta. Tietenkin ”painonhallinnassa onnistuneita” yhdistää se, että he eivät laihduttaneet. Mahtaisiko se johtua siitä, ettei heidän tarvinnut, joillain onnekkailla kun on perinnöllisesti sellainen aineenvaihdunta, joka pitää hoikkana, joskus läpi elämän.

Me kaikki tunnemme sellaisia humalasalkoja, jotka pysyvät hoikkina pitkälle keski-ikään vaikka syövät kuin hevoset. Vanhan kansan väki -kai kateellisena- sanoi sellaisia ihmisiä läpipaskojiksi. Ajatus oli kai, että he syövät paljon, mutta suuri osa ravinnosta ei imeydy, menee läpi, hukkaan.

Niin tai näin, painonhallintaa ei tarvitse, jos elintavat eivät tue painon nousua.

Totuus kuitenkin on, että useimmat meistä lihovat kohti keski-ikää. Ja jos tuo kilo vuodessa -tahti jatkuu, niitä kiloja on äkkiä 20 liikaa. Ja sitten alkavatkin vähitellen kaikki ne ongelmat, jotka ylipaino tuo: nivelkulumat, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, sosiaaliset rajoitteet, jatkuvat kaasuvaivat ja muut ruoansulatusongelmat, potenssin lasku, you just name it.

Osalla noista ikihoikista kyse on ehkä erityisestä aineenvaihdunnasta niin kuin vanha kansa uskoi, mutta osalla myös siitä, että he eivät omaksu lihomista tukevia tottumuksia. Sillä niistä ylipaino miltei aina tulee. Juuri siksi laihduttaminen helposti on sellaista jojottamista: on turha laihduttaa, jos pitää kiinni niistä tavoista ja tottumuksista, joista ylipaino johtuu.

Ja juuri siksi olen kehittänyt Kepeästi pudottaen -ohjelman. Siinä ei keskitytä laihduttamiseen eikä noudateta jotain erityistä dieettiä. Ensin me yhdessä tunnistamme ne tottumuksesi, jotka ovat tukeneet painosi nousua, ja sitten muutamme niitä vähittäin hypnoterapeuttisin keinoin. Silloin paino alkaa pudota itsekseen. Itsesuggestiosta on tässä paljon apua. Juuri nyt en ota uusia asiakkaita, mutta voit soveltaa tätä lähestymistapaa myös itse: tunnista ne tavat (ruokailu, liikunta), jotka nostavat sinun painoasi, ja muuta niitä. Painosi alkaa pudota itsekseen.

Askeesia ja hampaiden kiristelyä ei tarvita, mutta älä silti kuvittele, että voit pudottaa painoa muuttamatta ruokailutottumuksiasi ja vähentämättä syömistä. Kyllä juuri siitä on useimmiten kyse. Mutta kun on tunnistettu ylipainoa tukevat avaintottumukset ja ne on muutettu, et kaipaa niitä takaisin. Ja paino laskee.

Painon putoamisen jälkeen suurin haaste on yleensä vakiinnuttaa paino haluamallesi uudelle tasolle. Kepeästi pudottaen -ohjelmassa se ei ole mikään ongelma, koska painon nousua tukevat tottumukset ovat väistyneet. Jos ne on onnistuneesti korvattu uusilla tottumuksilla, et tarvitse sen kummempia toimenpiteitä. Paino pysyy uudella tasollaan itsekseen.

Ole kaloritietoinen

Mitä on normaalipaino?

Liikunta auttaa, mutta painonhallinta perustuu ruokailutottumuksiin

Vaakaa kannattaa seurata, mutta siitä ei pidä stressaantua

Painonhallinta on elämäntapojen hallintaa

 

Kirjoittaja: Erkki Kauhanen

dream navigator , Helsinki, Finland

One Comment

 1. Ei laihduttamisessa mitään dream docktoreita tai muita luulijoita (esim. THL) tarvita. mekanismit ja se millä kestäviin tuloksiin päästään on olut selvilää jo vuosia:

  (Kostdoktorn päivittää laihdutusneuvvojaan)

  Yli 10 vuoden kokemus ylipainon hoidosta ja asiaa käsittelevistä suurista konferensseista ja keskusteluista maailman parhaiden asiantuntijoiden kanssa on tuloksena alla olevat ohjeet.

  (Tämä artikkeli korvaa aikaisemman “kuinka pudottaa painoa) Onko sinulla vaikeuksia laihdutuksessa? kaiken kaikkiaan 18 osaa jotka antavat sinulle parhaan mahdollisen avun. Aloitamme tärkeimmästä:

  1# Valitse vähähiilihydraattinen ruokavalio.

  Jos haluat laihtua, vältä sokeria ja tärkkelystä (kuten leipää). Neuvo ei ole uusi. 150 vuoden ajan on tullut loputon virta laihdutusneuvoja jotka perustuvat hiilihydraattien vähentämiseen. . Se mikä on uutta on se, että vähintään 17 modernia tutkimusta osoittaa , että kyllä, vähähiilihydraattinen ruokavalio on tehokkain tapa laihtua.

  Tietenkin voit laihtua millä tahansa ruokavaliolla – syömällä vähemmän kaloreita kuin kulutat, vai? Ongelmana on se että ei nähdä elefanttia huoneessa, nälkää. Useimmat ihmiset eivät selviydy syömällä vähemmän ja nälissään. Tietysti masokistejakin löytyy, mutta useimmat antavat periksi ja syövät itsensä kylläisiksi, tuloksen jojo-laihdutus.

  Suurin etu vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on että haluat syödä vähemmän. Laskematta kaloreita ja ilman rajoitusta syöt vähemmän kuin ennen vähärasvaisella ruokavaliolla. Sokeri ja tärkkelys aiheuttavat näläntunteen ja niiden vähentäminen voi pitää sinut kylläisenä kauemmin. Kun annat kehosi päättää milloin olet kylläinen niin ei ole mitään syytä laskea kaloreita.

  Tutkimus vuodelta 2012 osoitti, että ihmiset, jotka söivät vähän hiilihydraatteja polttivat 300 kaloria enemmän päivässä – levätessään! Tutkimukseen osallistunut Harvard:in professori totesikin että kyseessä on sama määrä kaloreita jotka palaa keskiraskaassa treenissä tunnin aikana. Melkoinen bonus-levätessä!

  Yhteenvetona: Vähähiilihydraattinen ruokavalio vähentää näläntunnetta ja auttaa syömään vähemmän. Ja se lisää rasvanpolttoa levossa. Tutkimus toisensa jälkeen osoittaa, että vähähiilihydraattinen ruokavalio on fiksu tapa laihtua ja saada terveydellisä etuja.

  OSA2

  Tärkein neuvo: Valitse vähähiilihydraattinen ruokavalio.

  2# Syö kun sinun on nälkä

  http://terveydeksesi.fix4you.se/#category23

  Tykkää

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s