Sarjassa Diabetes, Obesity and Metabolism julkaistiin elokuun alussa tutkimus, joka tukee sitä käsitystä, että miesten on helpompi pudottaa painoaan kuin naisten. Syynä ovat ilmeisesti erot kehon perusaineenvaihdunnassa.

Tutkimuksessa oli mukana 2224 ylipainoista aikuista Euroopasta, Australiasta ja Uudesta Seelannista. He noudattivat kahdeksan viikon ajan rankkaa 800 kilokalorin dieetti, joka koostui lähinnä keitoista, muroista, vähäkalorisista kasviksista kuten tomaateista, kurkuista ja salaateista.

Jakson päättyessä 35 prosenttia koehenkilöistä oli saanut verensokerin normaalille tasolle, eli 2-tyypin diabetekseen usein johtavaa pre-diabetesta ei voitu enää havaita. Miesten paino oli pudonnut keskimäärin 11,8 kiloa ja naiset 10,2 kiloa, eli miehet pudottivat painoaan 16 % enemmän kuin naiset. Miehillä myös eräät muut terveyden kannalta olennaiset parametrit olivat parantuneet naisia enemmän: sydämen lyöntitiheys, kehon rasvaprosentti, verenpaine, painoindeksi BMi, ym.

Naisilla myös esiintyi joitain haitallisia muutoksia miehiä enemmän, esimerkiksi ”hyvän” HDL-kolesterolin määrä laski, samoin luiden mineraalipitoisuus sekä lihasmassa. Sen sijaan naiset onnistuivat laskemaan lantionympärystään enemmän kuin miehet.

Miesten ja naisten väliset erot johtuvat osin tietyistä aineenvaihdunnallisista eroista, kuten siitä, missä itse kunkin henkilön kehonrasva enimmäkseen on. Miehillä rasvaa kertyy enemmän keskivartaloon (visceral fat), naisilla taas ihon alle.

Vartalorasva vaikuttaa terveyteen haitallisemmin, joten sen poistuminen vastaavasti parantaa terveysparametrejä  nopeammin. Toisaalta miehet ovat keskimäärin kookkaampia ja heillä on vilkkaampi aineenvaihdunta, joten 800 kilokalorin dieetti oli heille suhteessa huomattavasti rankempi kuin naisille, joten tuloksetkin ovat kovemmat.

Tutkimuksessa ei ollut seurantaa, joka olisi kertonut, miten pysyvä painonpudotus oli. Mutta jos historiasta jotain oppii, niin luultavasti suurimmalla osalla 2013-2015 toteutetun tutkimuksen koehenkilöistä paino on taas noussut ja on jopa saattanut palata ennalleen. Nopeat kovat dieetit ovat rankkoja ja tehokkaita, mutta jos niihin ei liity kokonaiselämänhallinnan kehittämistä ja niiden tottumusten muuttamista, jotka ovat johtaneet painon nousuun, kilot palaavat miltei aina.

Kirjoittaja: Erkki Kauhanen

dream navigator , Helsinki, Finland

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s