Tein viikonloppuna shamaanirummun. Nyt minulla siis on sellainen. Mutta mitä sellaisella tekee täysipäinen moderni ihminen? Tai ainakin moderni. Tai ihminen.

No jaa, shamanismi on vanhin yhtäjaksoisesti harjoitettu parantamismenetelmä maailmassa. Sen arvioidaan olevan ainakin 20 – 30 000 vuotta vanha. Rummutus on ollut osa shamanismia ainakin suurimman osan ajasta. Rummutuksella jo kivikautinen shamaani ajoi itsensä poikkeavaan tajunnantilaan, jota nykyisin sanottaisiin theta -tilaksi, koska siinä aivoissa on vahvasti esillä hidas theta -rytmi (4 – 7 sykettä sekunnissa).

Theta -tila on ominainen paitsi shamaanirummutukselle, myös joillekin meditaation muodoille ja syvälle hypnoosille. Myös hieman nopeampi rummutus, joka vastaa aivojen alfa -rytmejä (7-12 Hz) eli kevyttä hypnoottista tilaa, rauhoittaa, ja sen pohjalle on kehitetty muun muassa Rhythmic Entrainment Intervention (REI) -tekniikka, jossa käytetään monimutkaisia alfa -alueen rytmejä autismista, skitsofreniasta ja ADD/ADHD  -oireyhtymistä kärsivien ahdistuneiden tai levottomien potilaiden hoidossa.

Rummutuksen myönteisistä terveysvaikutuksista on julkaistu paljon tutkimuksia. Rummutus muun muassa laskee syljen kortisolipitoisuutta, joka on yleisesti käytetty stressin mitta. Se kohottaa syljen immunoglobuliini A -pitoisuutta, joka taas mittaa limakalvojen immuunipuolustuksen voimakkuutta. Rummutusta on menestyksellisesti käytetty kroonisen kivun lievittämiseen ja jopa syöpähoitojen tukena. Viime aikoina sitä on alettu käyttää tukena myös addiktioiden kuten alkoholi- ja huumeriippuvuuksien hoidossa. Tässäkin on kyse rummutuksen rauhoittavasta vaikutuksesta.

Yksi parhaimmista vaikutuksista on ehkä kuitenkin se, miten rentoutuneessa tilassa luonnossa rummuttaessaan ihminen väkisinkin kokee yhteyden tunteen luonnon kanssa. Sitä tässä kulttuurissa ei ole koskaan ollut liikaa. Jos rummuttaa ryhmässä, se tuo kokemukseen mukaan myös vahvan yhteisöllisen tunteen. Sekin on ollut katoavaa kansanperinnettä.

Oletko koskaan ajatellut, että on joukko asioita, joihin melkein kaikilla ihmisillä liittyy jokin tavallista vahvempi tunnelataus: kuu, aurinko, ukkonen, nuotio, meri, vuoristo, joki, lähde, koira, hevonen ja rytminen tanssi. Rummutus kuuluu samaan joukkoon. Onko se sattumaa, vai voiko sen takana olla myös jotain muuta? Mikä näitä kaikkia yhdistää?

Jos ihminen syntyy yhä uudestaan, mitä minä pidän todistettuna seikkana, nämä kaikki ovat niitä harvoja asioita, jotka nykyisin ovat aivan tai miltei samanlaiset kuin ne ovat olleet jo monta tuhatta vuotta. Niiden ääressä on oltu tunnelmissa ja koettu tapahtumia ja tunteita kymmenet tuhannet kerrat.

Esimerkiksi nuotioon tuijottaminen kuutamossa meren rannalla on aina kokemus, joka vie mielen omituisiin tunnelmiin, jotka tuntuvat ylittävän ajan ja paikan rajat. Ei suinkaan se ole itsestään selvä asia? Lisää siihen vielä rytminen rummutus. Jos sinulla, nimittäin, on rumpu.

Minä tein rumpuni Tea Husan kurssilla Forssassa  https://www.worssaamo.fi/ mukavien ihmisten seurassa.

Kirjoittaja: Erkki Kauhanen

I am a "dream navigator" (therapeutic hypnosis practitioner), Helsinki, Finland

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s