Tänään 16.4.2018 oli Hesarissa pelon kieliä helkyttelevä artikkeli, jossa kerrotaan, miten vaarallista hypnoosi on väärissä käsissä, sillä sen avulla ”taitava hypnotisoija saa ihmisen tekemään mitä vain”, vaikka rikoksia. Varmaan taustalla on tuo mainio elokuva, jota suosittelen kaikille, The Guardian Angel, joka kertoo yhdestä Tanskassa melkein 70 vuotta sitten tehdystä rikoksesta, jossa pankkiryöstön tekijä ilmeisesti toimi hypnoosissa. Paljon muita esimerkkejä siitä, miten ”taitava hypnotisoija saa ihmisen tekemään mitä vain” ei olisi maailmasta löytynytkään.

Eli pelon väreet kannattaa hillitä, sillä totuus on, että riski joutua hypnotisoiduksi rikoksen poluille on käytännössä nolla. Puhtaasti tilastollisesti se on paljon pienempi kuin vaikkapa riski tulla kannibaalin syömäksi. Viimeksi kannibaalirikoksesta on keskusteltu kuluvan kevään mittaan Ranskassa, jossa Clichy-sous-Bois’ssa helmikuussa pari afrikkalaista pidätettiin, koska he ilmeisesti olivat syöneet osia yhdestä lähimmäisestään. Saksassa oli kuuluisa kannibalismitapaus vuonna 2003, kun eräs ilmeisesti mielenhäiriössä toiminut tietokoneasiantuntija söi berliiniläisen insinöörin – tämän luvalla. Venäjällä kohuttiin viime vuonna yhdestä pariskunnasta, joka on ilmeisesti syönyt kolmisenkymmentä ihmistä vuosien mittaan.

Näitä kannibaalijuttuja itse asiassa sattuu maailmalla tasaiseen tahtiin, mutta ei niin usein, että niistä kannattaisi huolestua. Ja hypnoosirikokset ovat vielä paljon harvinaisempia. Siihen on hyvin yksinkertainen syy: Helsingin Sanomien toimittajan käsitys, että hypnoosilla saa ihmisen tekemään mitä tahansa, on höpöhöpöä.

Arkijärjelläkin on helppo oivaltaa, että JOS se olisi totta, hypnoosia käytettäisiin yleisesti rikolliseen toimintaan, mutta niin ei todellakaan ole. Länsimaisen hypnoosin miltei 300 vuoden mittaisen historian ajalta tunnetaan vain muutama tapaus, jossa hypnoosia on todistettavasti käytetty rikoksen välineenä. Ja niissäkin on kaikissa sillä tavoin erikoiset olosuhteet, että voidaan kysyä, kuinka ratkaiseva oli hypnoosin rooli. Aivopesu ja mielenterveysongelmat ovat saattaneet olla merkittävämpiä tekijöitä. Elokuvat eivät ole paras mahdollinen tiedonlähde asiasta, josta on paljon tutkimustietoakin.

Terapiaa tehdään yleensä melko matalassa hypnoosissa, ja silloin hypnotisoitu henkilö säilyttää täyden kontrollin itseensä koko ajan. Syvässäkin hypnoosissa ihmisen alitajunta valvoo, ja jos henkilölle yrittää ehdottaa jotain, johon hänen perusmoraalinsa ei veny, hän joko herää välittömästi ja lataa hypnotisoijaa lättyyn tai sitten vain jättää suggestion huomiotta. Ainoastaan silloin, jos henkilö saattaisi suostua tekoon muutenkin, sellainen suggestio voi menestyä. Siis palkkamurhaajan voisi kenties suggeroida ampumaan jonkun, tavallista kansalaista ei voi.

Voisi ajatella, että se onnistuisi, jos henkilölle suggeroidaan syviä hallusinaatioita, esimerkiksi, että joku ihminen on vihollinen ja aikoo käydä päälle. Silloinkin suggestio todennäköisesti epäonnistuisi, sillä alitajunta tietää, milloin kyse on suggeroidusta hallusinaatiosta. Esimerkiksi showhypnoosissa, jota joskus esitetään televisiossa viihteen vuoksi, henkilölle voidaan suggeroida hallusinaatioita, mutta jos esimerkiksi hänelle kerrottaisiin, että seinässä on avoin ovi, ei hän suinkaan menisi ja törmäisi siihen, vaan keksisi kaikenlaisia nokkelia syitä, miksi hän ei mene siitä ovesta vaikka käsketään. Näytöksessä voidaan henkilölle myös suggeroida esimerkiksi, että hypnotisoija on lähtenyt pois eikä ole paikalla. Ihminen voi ”uskoa” sen, mutta kuitenkin systemaattisesti väistää hypnotisoijaa eikä törmää tähän sitten millään.

Showhypnoosissa kaikenlaista hassua tekevät henkilöt eivät siis oikeasti ole koko persoonallaan harhan vallassa, vaan he ovat mukana leikissä, jonka heidän alitajuntansa koko ajan tietää leikiksi. Showhypnotisoijan yksi perustaidoista juuri on tunnistaa sellaiset henkilöt, jotka alitajuisesti haluavat huomiota, vaikka sitten pelleilemällä yleisön edessä. Ihminen ei aina itse tiedosta tätä haluaan, mutta siellä se on taustalla, muuten ihminen ei mene mukaan noihin suggestioihin.

Tosiasiassa hypnoosin käyttäminen, jotta joku ihminen saataisiin tekemään jotain rikollista, olisi tavattoman vaikeaa ja vaatisi onnistuakseen pitkän projektin, jossa ihmisen persoonallisuuden rakenteita rikotaan ja muovataan uudelleen. Se voisi onnistua vankilassa, josta ihminen ei pääse pakoon (niin kuin Tanskan tapauksessa), tai jossain hyvin perverssissä ihmissuhteessa, jossa uhri on muutenkin toisen vallassa niin, että ei pääse poistumaan pitkään jatkuvasta aivopesutilanteesta. Suggestioitahan kyllä käytetään maailmassa rikosten tekemiseen jatkuvasti, mutta silloin on kyse poliittisesta tai uskonnollisesta propagandasta, joiden aivopesemänä on tehty niin paljon hirveyksiä, että sitä on vaikea edes kuvitella. Esimerkiksi ISISin hirmuteot eivät selity muuta kuin aivopesun avulla. Aivopesu, eli aggressiivinen propaganda, kyllä toimii, varsinkin ihmisiin, jotka ovat jotenkin valmiiksi alttiita haavoittumiselle. Myös mainosmaailman suggestioilla on tehty hallaa miljardeille ihmisille, jotka on houkuteltu itseään ja luontoa vahingoittaviin hankintoihin ja elämänratkaisuihin.

Kyllä hypnoosilla pelotteleminen vuonna 2018 on medialta yllättävä rimanalitus, paluuta 1930- ja 40-lukujen fantasialehtien sensaatiohakuisesti moralisoivaan maailmaan, jossa hypnoosia saattoi kauhistella siinä kuin vampyyreita tai avaruuden vihreitä muukalaisiakin, ja George du Maurierin (1834 – 1896) romaanin Trilby moraaliton hypnotisoija Svengali vielä hallitsi ihmisten käsitystä hypnoosista. Hypnoottiset transsit kuuluvat ihmisen luonnollisiin tajunnantiloihin ja ohjattu transsi on arvokas terapeuttinen väline. Siihen liittyvä rikollisuuden riski on paljon pienempi kuin kannibalismin uhka Euroopassa.

Sillä tietyssä hyvin fundamentaalisessa mielessä kaikki hypnoosi on itsehypnoosia. Ja on niitäkin, joiden mielestä itsehypnoosia pitäisi opettaa koulussa, koska se on samalla tavalla yleishyödyllinen taito kuin meditaatio, jonka opettamista joissain kouluissa on jo ennakoluulottomasti kokeiltukin, hyvin tuloksin.  Mutta arvatenkin myös tässä asiassa viisaita on paljon enemmän kuin asiaan perehtyneitä.

 

Kirjoittaja: Erkki Kauhanen

dream navigator , Helsinki, Finland

One Comment

  1. […] siihen suhtaudutaan edelleen usein varauksellisesti, ja siitä levitetään mieluusti erilaisia pelotteluja, jotka eivät useimmiten perustu tosiasioihin ja genren tuntemiseen vaan ovat henkisesti sukua 1900 […]

    Tykkää

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s